In 2020 doken we voor Stichting KiMG
We tellen alavst af tot 2022!
afgelast
De 54e
Westlandse
Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduiken ’s-Gravenzande en Monster vallen in het water: ‘Je kunt niet duiken met een mondkapje op’

Bron: AD.nl

Wie had gehoopt het jaar 2021 met een frisse duik te kunnen beginnen, kan die plannen voorlopig in de ijskast zetten. De nieuwjaarsduiken in ‘s-Gravenzande en Monster vallen door corona volledig in het water. ,,Het is niet te organiseren.”

De reddingsbrigades van ‘s-Gravenzande en Monster zaten onlangs bij elkaar en besloten de knoop alvast maar gezamenlijk door te hakken. ,,We zijn weliswaar twee verenigingen, maar met dit soort dingen is het wel heel belangrijk om samen op te trekken”, zegt Tanya Middelburg van de ‘s-Gravenzandse Reddingsbrigade. ,,We nemen onze verantwoordelijkheid en doen het niet. Het is niet te organiseren.”

Je kan niet instaan voor de afstand en daarbij is het ook nog zo dat de maatregelen voortdurend veranderen, stelt Middelburg. ,,Er gaat ook veel tijd van allemaal vrijwilligers inzitten. Daarnaast is het ook vervelend als een sponsor een bedrag beschikbaar stelt en daar vervolgens geen enkele pr voor terugkomt.”

Chocomel

Maar bovenal willen de reddingsbrigades zich als hulpverleningsinstanties gewoon netjes aan de regels houden. ,,Dat kunnen we nu niet waarborgen”, stelt Middelburg. ,,Dus dan doen we het niet.” Lachend: ,,Het voordeel is wel dat we een keertje kunnen uitslapen. Het is altijd vrij vroeg voor alle mensen die meehelpen. Om 10.00 uur staan we al chocomel op te warmen op het strand, dus het zal nu wel wel raar zijn.”

Ook de Monsterse Reddingsbrigade kwam tot de conclusie dat er eigenlijk geen keuze was. ,,Duiken op anderhalve meter met een mondkapje op gaat niet”, zegt Roel Batelaan. ,,Met zo veel mensen bij elkaar willen we geen risico lopen. Het is ook geen noodzakelijke bijeenkomst, dus we doen het gewoon niet. We kunnen er ook niet vanuit gaan dat de wereld op nieuwjaarsdag weer beter is, eerder slechter. Bovendien liggen al onze verenigingsactiviteiten op hun gat. Dan is het gek als je wel een extern evenement gaat organiseren.”

"Het is geen noodzakelijke bijeenkomst, dus we doen het gewoon niet"

Roel Batelaan - Voorzitter Monsterse Reddingsbrigade

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
1983

De 54e Westlandse Nieuwjaarsduik wordt mogelijk gemaakt door bovenstaande sponsoren.

Duik voor een ander

De Westlandse Nieuwjaarsduik is niet alleen gezellig, je kunt er ook een ander mee helpen. Tijdens de duik kun je jezelf inzetten voor een lokaal goed doel. Er is geen mooiere manier om het jaar te beginnen!

In 2020 werd er gedoken voor "Stichting Kleine ingrepen, Mooie gevolgen.". Voordat het KIMG in 2016 een stichting is geworden gaven ze al bij 30 huishoudens achter de voordeur een steuntje in de rug: in Delft, Leerdam en Westland. Op dit moment is de Stichting KIMG in Westland aan de slag met een brede groep aanmelders, vrijwilligers, kunstenaars, bedrijven en organisaties die ons belangeloos producten en diensten leveren. Een actief bestuur ondersteunt de stichting bijgestaan door een kleine kern van professionele medewerkers die naar rato weinig uren maken.De stichting beschouwt Westland als mooi voorbeeld en hoopt ook in andere plaatsen een soortgelijke aanpak te realiseren.

Op 1 januari is er geld opgehaald door middel van collecte. Bovendien kun je je duik laten sponsoren via dit sponsorformulier.